Tomorrowland België 2021

Tomorrowland België 2021

Important Festival Update

Woensdag 23 juni 2021

Met veel pijn in het hart moet onze organisatie aankondigen dat de 16e editie van Tomorrowland België niet kan plaatsvinden in 2021. Het hele team heeft tot het einde gevochten en er alles aan gedaan om een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Tomorrowland te schrijven.

Onze droom was om de People of Tomorrow, die we al te lang moeten missen, te verwelkomen om het leven ten volle te vieren. Helaas heeft de lokale overheid geen vergunning gegeven om Tomorrowland te organiseren.

We blijven positief naar de toekomst kijken en zijn er vast van overtuigd dat muziek ons snel weer zal herenigen.

Ticket kopers voor Tomorrowland België zullen persoonlijk worden gecontacteerd.

Live Today, Love Tomorrow, Unite Forever

 

Officieel statement 23 juni 2021 

De hoop op een mooie zomer groeide afgelopen maanden gestaag.  Met het dalen van de cijfers werden versoepelingen stap voor stap aangekondigd, de vaccinatiestrategie kwam op kruissnelheid, het Digital Covid Certificate en het Covid Safety Ticket werden geïntroduceerd, de zomervakantie staat voor de deur. 

Na het positieve kader van de Federale en Vlaamse overheden in april en mei over de mogelijkheden om festivals te laten plaatsvinden vanaf 2dehelft augustus, stonden wij in de startblokken om de 16e editie van Tomorrowland neer te zetten in De Schorre. Eindelijk, na drie geannuleerde festivals - Tomorrowland Winter 2020, Tomorrowland België 2020, Tomorrowland Winter 2021 - zouden we na twee jaren opnieuw de People of Tomorrow kunnen ontvangen in België, weliswaar onder strikte voorwaarden en met beperking van nationaliteiten. 

Tot donderdag 17 juni: de vergunning voor de organisatie van het festival in 2021 werd niet toegekend door de lokale overheden. De beslissing van de burgemeesters van Boom en Rumst kwam als een donderslag bij heldere hemel. Er werd al groen licht gegeven door de Federale en Vlaamse overheid en heel wat cruciale diensten - ​ waaronder brandweer, medisch en noodplanning - ​ gaven positief advies. De aangehaalde redenen waren te overbruggen en ze waren praktisch te regelen. Het ontbrekende Ministerieel Besluit dat events tot 75.000 bezoekers per dag toelaat, is ondertussen gepubliceerd. Er is een samenwerkingsakkoord zodat private veiligheid politie kan ontlasten voor de ID-controle bij het Covid Safety Ticket.

We zijn niet over één nacht ijs gegaan toen we onze vergunning hebben aangevraagd met onderbouwde dossiers. Overheden, experten in verschillende domeinen, een eigen covid-team en alle mogelijke instanties werden in de voorbije maanden gecontacteerd, opgericht en uitvoerig gesproken. 

  • We wilden werken met het Covid Safety Ticket waarbij enkel bezoekers met een volledige vaccinatie (+2 weken) worden toegelaten. Enkel voor Belgische dagbezoekers zou er de mogelijkheid zijn om via een negatieve PCR test toegang te krijgen. 
  • Er zouden in 2021 enkel bezoekers uit Europa toegelaten worden en niet uit de hele wereld.
  • Dit jaar zou Tomorrowland minder internationaal zijn en zouden de vrijgekomen internationale kaarten maximaal beschikbaar zijn voor de vele Belgen op de wachtlijst. Op deze manier zouden er +-75 % Belgen en +-25% Europeanen zijn, waarvan het overgrote deel van de Europeanen dan nog eens uit de buurlanden komen. 
  • Tickets van bezoekers uit landen waar de komende twee maanden de cijfers zouden verslechteren, zouden alsnog geannuleerd kunnen worden.
  • We wilden voor het tweede weekend (3, 4, 5 september) het eind uur op bepaalde dagen aanpassen omwille van de start van het schooljaar en we wilden  heel wat andere extra maatregelen rond mobiliteit introduceren. 
  • We waren bereid om alles te doen wat in onze macht ligt, opdat de veiligheid van onze festivalgangers, artiesten, medewerkers en buren zouden kunnen garanderen. 
  • We hebben meermaals aangegeven dat we altijd de epidemiologische situatie zouden evalueren en hierop zouden anticiperen, want onze prioriteit is een festival in veilige omstandigheden.

Ondanks de gedetailleerde plannen die we hebben gepresenteerd, de onderzoeken die we hebben laten uitvoeren en de massale ondersteuning en adviezen die we kregen, kunnen we toch niet anders besluiten dan de 16e editie van Tomorrowland te verplaatsen naar volgend jaar. 

We hebben afgelopen week opnieuw ingezet op een constructief overleg. We zijn er nog altijd van overtuigd dat we een veilig Tomorrowland kunnen organiseren. Alle technische en organisatorische zaken stonden op groen om een nieuwe aanvraag bij de gemeentes in te dienen, maar vooral het ontbreken van een gebalanceerd en eenduidig virologisch advies dat aansluit op ons strak organisatorisch kader is de reden waarom een nieuwe aanvraag geen zin heeft.

Gezien onze lange samenwerking met de gemeentes willen we er geen juridische veldslag van maken. De beslissing van de burgemeesters aanvechten bij de Raad van State is een piste die we niet willen bewandelen. We respecteren het burgervaderschap van de burgemeesters maar ook onze buren uit de gemeentes Boom en Rumst.

Het is bikkelhard om voor de vierde keer een festival te schrappen en opnieuw alle gepassioneerde mensen die dag en nacht aan het festival werken wederom een jaar teleur te stellen.

Het is een enorme financiële klap voor ons als organisatie om een tweede jaar op rij de jaaromzet bijna volledig te verliezen; maar ook voor de betrokken leveranciers, freelancers, artiesten en verenigingen die steeds gepassioneerd aan Tomorrowland meewerken.

Vandaag werden er met pijn in het hart, bij tal van trouwe Belgische top leveranciers een reeks orders voor meer dan 50 miljoen euro geannuleerd. Daarenboven is dit opnieuw een opdoffer voor de reis -en hotelsector in België, tijdens het festival wordt meer dan 80% van de Brusselse en Antwerpse hotelcapaciteit gedurende 2 weken ingenomen door bezoekers, artiesten en crew. 

We willen graag iedereen die ons afgelopen maanden heeft gesteund en geholpen met raad & daad bedanken. 

We wensen alle organisatoren van de festivals in België en onze buurlanden een fantastische nazomer!

Het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre is een magische plek. Het is het domein waar we de volgende jaren graag willen blijven en de hele wereld willen tonen hoe mooi Tomorrowland kan zijn. We kijken met een positieve en open blik naar de toekomst en we brengen The Reflection of Love in 2022 naar De Schorre.

Live Today, Love Tomorrow, Unite Forever
​Tomorrowland

Over Tomorrowland België

Celebrating 20 years of Tomorrowland, Tomorrowland Belgium 2024 will take place across two weekends from July 19-21 and July 26-28. Set to open up a new world in the beautiful scenery of De Schorre in Boom in the summer of 2024, the festival’s new theme ‘LIFE’ is the prequel of the 2016 ‘Elixir of Life’ theme.

Tomorrowland is one of the largest and most iconic music festivals in the world held in recreation area De Schorre in Boom, Belgium, organized and owned by the original founders, the brothers Beers. Tomorrowland was first held in 2005 and has since become one of the world’s most notable global music festivals. It takes place every year in summer and stretches over 2 weekends, welcoming 400,000 People of Tomorrow from over 200 countries, and selling out in minutes year after year. Offering a unique camping experience with a wide range of accommodations, DreamVille is Tomorrowland’s official camping site located right next to the festival grounds, while people from every corner of the world can travel to Tomorrowland thanks to Global Journey, Tomorrowland's official travel program. Tomorrowland is located in a beautiful natural place: recreation area De Schorre in the town of Boom in Belgium. It is a true fairy tale world situated in beautiful natural surroundings with a strong eye for detail such as enchanting décor, magical stages, fascinating acts and peripheral animations, tasty and healthy food & drinks from around the world and spectacular fireworks – an unforgettable and incomparable show. Every year, the festival features a special theme that inspires the famed Mainstage design and stage production.

Tomorrowland caters to all genres in electronic dance music with hundreds of renowned artists performing across more than 16 different stages. Being a home to hundreds of thousands of people from all walks of life, one of the most unique things about Tomorrowland remains the whole world coming together in one magical place with everyone being equal and uniting as one – symbolizing the values of freedom, respect, diversity, and solidarity. 

Tomorrowland Belgium 2024
Weekend 1: Friday July 19 – Sunday July 21
Weekend 2: Friday July 26 – Sunday July 28
Boom, Belgium

More info: tomorrowland.com

Apply for press accreditation via this link.