Partnership tussen Tomorrowland en Sabam creëert meerwaarde voor de muzieksector

Muziekherkenning op festivals via technologie

Donderdag 8 september 2022 - Sabam en Tomorrowland willen nieuw muziektalent ondersteunen in de ontwikkeling van hun carrière en gaan daarvoor een partnership aan. De twee partijen hebben eveneens een overeenkomst gesloten over de vergoeding aan auteurs en componisten. Daarenboven zal Sabam gebruik maken van fingerprinting technologie zodat de muziek die op Tomorrowland wordt gespeeld automatisch wordt herkend. Op die manier worden er volledige en accurate speellijsten opgemaakt en auteursrechten correct verdeeld. 

Muziekherkenning via technologie
Sabam en We Are One World, het bedrijf achter Tomorrowland, hebben een akkoord gesloten over de vergoeding voor auteursrechten. En zo is het dispuut dat aansleept sinds 2014 van de baan. Om de muziek die wordt gespeeld op het festival te herkennen zal Sabam gebruik maken van fingerprinting technologie. Een win-win situatie voor beide partijen: minder administratieve rompslomp voor de festivalorganisator en een correcte verdeling aan de auteurs en componisten wiens werken werden gespeeld.

Steven De Keyser, CEO van Sabam, reageert: “we zijn verheugd dat we dankzij overleg en een open dialoog tot een constructieve samenwerking zijn gekomen. We engageren ons als een betrouwbare partner om samen met Tomorrowland creatief talent te ondersteunen."

Samen investeren in talent
Afgelopen zomer lanceerde Tomorrowland een eigen dj- en producerschool “Tomorrowland Academy” voor kinderen, jongeren en volwassen. Er worden bootcamps en lessen georganiseerd om te leren producen, mixen en muziek maken. Sabam investeert dan weer via haar cultureel fonds in de carrières van auteurs en uitgevers via beurzen en projectsteun. Zo bieden de twee organisaties meer kansen aan nieuw muziektalent en ondersteunen ze hen in de ontwikkeling van hun carrière.

Tomorrowland: “We trachten op onze festivals een mooie mix te maken in onze programmatie, rekening houdende met alle genres en subgenres van de elektronische muziek. We vinden daar een goede balans tussen jong, aanstormend talent en gevestigde nationale en internationale artiesten. We vinden het fijn om nieuwe artiesten een platform te geven en hen de mogelijkheid te geven om te groeien en willen daar al onze tools voor gebruiken. Dankzij de Tomorrowland Academy kunnen we nieuw talent ontdekken, synergiën zoeken en innoveren. We zijn blij met het partnership met Sabam om verdere stappen te kunnen zetten en een artiest ten volle kunnen laten ontwikkelen.” ​

Over Sabam
Sabam is de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Ze begeleidt haar leden bij het valoriseren van hun creaties, zowel in België als in het buitenland. Sabam is actief in vijf kunstdisciplines (muziek, audiovisueel, podiumkunsten, visuele kunsten en literatuur). Ze werkt samen met buitenlandse auteursverenigingen om de rechten van buitenlandse auteurs op het Belgisch grondgebied te vertegenwoordigen. In 2021 verdeelde Sabam meer dan 108 miljoen euro aan auteurs en steunde ze bijna 900 culturele initiatieven. 

Over Tomorrowland
Tomorrowland is een van de meest ​ iconische muziekfestivals ter wereld. Het vindt plaats in Boom, België. Het wordt georganiseerd door en is in handen van de originele Belgische oprichters, de gebroeders Beers. Tomorrowland werd voor het eerst georganiseerd in 2005. Het festival vindt elk jaar in de zomer plaats op een prachtige locatie in de natuur, in het provinciale recreatiegebied De Schorre. Het is een echte sprookjeswereld in een natuurlijke omgeving, met veel oog voor details zoals een betoverend decor, fascinerende optredens en randanimatie, fantastisch, lekker en gezond eten en drinken en indrukwekkend vuurwerk - een onvergetelijke en unieke show. Het festival heeft elk jaar een speciaal thema dat aan de basis ligt van het beroemde ontwerp voor het hoofdpodium. www.tomorrowland.com.

Debby Wilmsen Press Coordinator & Spokeswoman, Tomorrowland
Jordy Van Overmeire PR Coordinator, Tomorrowland
Over Tomorrowland België

Tomorrowland is located in a beautiful natural place, recreation area De Schorre, in the town of Boom, Belgium. It is a true fairy tale world situated in beautiful natural surroundings, with a strong eye for detail such as enchanting décor, fascinating acts and peripheral animations, amazing tasty and healthy food and drinks, spectacular fireworks - an unforgettable and incomparable show. Every year, the festival features a special theme that inspires the famed Mainstage design and stage production. 

Tomorrowland Belgium 2022 took place on 15-17 July & 22-24 July & 29-31 July in Boom, Belgium, welcoming more than 600.000 People of Tomorrow to celebrate together during 3 weekends of magic and revolving around a magnificent new tale 'The Reflection of Love', symbolizing the positive energy the festival stands for.